Kameruni törpekecske, mert a google azt mondta

Lassan kisüt a nap...

2015/08/23. - írta: Benjamin Tompai

Az élet nem csak játék és mese errefelé. Előző hétvégén sajnos már azon gondolkoztam, hogy ez nekem sok lesz, miután három napig ki se tudtam mozdulni a lakásból annyira rosszul voltam. Szerencsére elmúlt, és az idő is kezd picit javulni, ami sokat dob a hangulaton. Három hét folytonos eső elég lehangoló tud lenni, (amin csak a helyi 0,65ös sör tud péntek esténként segíteni picit), De már hallottam olyan emberről, aki hallotta valakitől, hogy egy ismerőse látta a napot. Nagy élmény volt, amikor végre láthattuk, hogy milyen is valójában a kilátás a bejárattól.wp_20150819_17_01_13_rich.jpgtrytobeafrican.jpg

Persze egyéb meglepetéseket is tartogat az ittlét.  Ha használni szeretné valaki a mosdót, akkor nem is olyan könnyű a dolga. Az óvatlanokra meg ilyen aranyos dolgok kacsingatnak.wp_20150820_23_19_07_rich.jpg

Be kell tartani a szabályokat. Először le kell ellenőrizni, hogy nem mászik-e semmi felfelé. Utána meg kell nézni, hogy van-e víz, ha nincs akkor ki a ház elé, és esővíz gyűjtés.

Szerencsére egyelőre nagyvaddal nem találkoztunk a lakásban. Volt két egér, 10-15 csótány, pár pók, rengeteg apró bogár és Róbertnek van egy háziállata, egy bolha (bár már lehet az öregség már elvitte). Szúnyogháló nélkül nem nagyon mernék aludni. Egyik legfontosabb dolog, amit hozni kell ide az esőkabát és a mini fűtőtest mellett, ami nélkül lehetetlen megszárítani a ruhákat. Bár amekkora feladat volt kézzel kimosni őket, lehet, hogy maradok a piszkos daraboknál.

Taxikról érdemes megemlékezni. Az úton nagyjából csak ezek a sárga autók vannak. Mindenki ezt használja. A sofőrön kívül még 5 ember fér be egy autóba. Az első ülésre ketten ülnek. A fuvarok ára a távolságtól függnek, de átlagosan 50-125 forint között mozog fejenként.

(Kattints a többi képért!)

A második héten eljutottunk a két árvaházba is.

Root4kids:  Ez az árvaház kicsit messzebb van, taxival 20 percet kell utaznunk Buéa Townból Bonakandába (100 forint), onnan pedig 10 perc séta. Egy nagy tágas épület eléggé elszeparálva a falutól.  15 gyerek lakik itt a felügyelőkkel. A legtöbb tíz éves kor alatti fiú. Ebből következik, hogy nem olyan könnyű velük, mint a másik helyen.

Mountain Kids: Ide gyorsabban el lehet jutni. 10 perc alatt odaérünk taxival Bokwangóba (50 forint). Itt egy kisebb, de új építésű házban lakik 8 gyerek. A legtöbben lányok, és ők is tíz év alatt vannak, így sokkal könnyebb velük.

Egyelőre mindkét helyen ugyanazokat a dolgokat csináltuk, de a két hely különbözőségei miatt lehet, hogy a jövőben külön programot fogunk tervezni nekik. Első alkalommal csak egy egyszerű ismerkedős foglalkozást tartottunk. Mindkét helyen 2-3 órát voltunk. Néhány névtanulós játékkal kezdtünk, majd meséltünk arról, hogy kik vagyunk, miért jöttünk és mit tervezünk csinálni a következő 12 hétben.

Az koncepció az, hogy a 4 elem (Levegő, Víz, Föld, Tűz) köré építjük fel az órákat, és így teszünk egy kirándulást a természetben. Ehhez készítettünk egy iskolabuszt, amire felírtunk közös értékeket, aztán minden gyerek beleírta az ablakokba a nevét, ha egyetért velük, és velünk tart az utazásra. Ehhez még mindegyiküknek szüksége volt egy „útlevélre” (ezt Travel Cardnak neveztük el), amire le kellett rajzolniuk maguk és leírni a nevük. Ezt minden héten magukkal „kell” hozniuk.p1060513.JPG

Második alkalommal már el is kezdtük a Levegővel. Itt is pár egyszerű szórakoztató játékkal kezdtünk, majd folytattuk egy picit komolyabbal, amiből tanulhatnak is valamit. Ehhez terveztünk egy társasjátékot, Airtivity néven. 20-20 könnyebb és nehezebb kérdésre, rajzolásra és mutogatásra alapul. A táblát nagyvonalakban megrajzoltuk előre, utána pedig nekik kellett kedvük szerint kiegészíteni. Sajnos a Root4Kids árvaházban annyira nem sült jól el, de a másik helyen nagyon szerették, és egész jól tudtak válaszolni a kérdésekre.

(Kattints a többi képért!)

Következő héten még mindig a Levegő lesz a témakör. Ha minden jól megy, akkor hangszereket fogunk készíteni a környezetükben fellelhető dolgokból.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://onkenteskentkamerunban.blog.hu/api/trackback/id/tr547728022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása