Kameruni törpekecske, mert a google azt mondta

Féltávnál

2015/09/15. - írta: Benjamin Tompai

Újra Limbe

Időjárással nem törődve, teljes meggyőződéssel arról, hogy most szerencsénk lesz, újra megpróbálkoztunk Limbével, fürdőzéssel az óceánban. Már előző nap egyeztettünk egy taxisofőrrel, hogy a bejárattól egészen a strandig visz minket, ott pedig délutánig vár velünk, majd házig hoz.

Persze nem sikerült. Kiderült, hogy a papírjai nincsenek rendben, így a fuvar nem fog összejönni. Gyorsan összekaptuk magunk, és elindultunk a városba, hogy kerítsünk egy másik taxit, de sajnos a legtöbben nem mennek arrafelé. Végül a kedvenc kocsmárosunk segítségével találtunk egy sofőrt, akivel pár perc alkudozás után közös nevezőre jutottunk. Be a kocsiba hatan, és irány Limbe.

Megkértük, hogy a hátsó rövidebb úton a bozótok alatt menjünk, mert arrafelé ilyen kilátással találkozik az ember. Hosszú kilométereken keresztül, ameddig a szem ellát, feketetea-ültetvények formálják a tájat.

wp_20150912_11_55_30_pro.jpg

Másfél óra kocsikázás után megérkeztünk. Zuhogó eső. De már nem számított. Irány az óceán, ugrás a méteres hullámokban, és mint a kisgyerekek ficánkoltunk órákon keresztül.

waves.png

Játszanak a gyerekek

wp_20150912_16_52_04_pro.jpg

Első rendes zuhany másfél hónap után


Hétköznapok

Másfél hónap és néhány nehézség után lassan beáll a napi rutin, megszokottá válik az élet az őserdő közepén. Lassan már nem érzem, hogy megterhelő lenne az ittlét. (Kezdek attól félni, hogy annyira hozzászokom az élethez itt, hogy furcsa lesz újra otthon.)

Élvezzük a legendás vendégszeretetet.

wp_20150910_18_17_41_pro.jpg

Kezdetben majdnem minden nap egy helyi kis étteremben ettünk Simonnál, de mióta a két német srác megjött a legtöbb este azzal telik, hogy főzünk ötünknek (vagy hetünknek, ha a két önkéntes lány is jön) valami egyszerű húsmentes vacsorát (az itteni hentes látványát inkább jobb elkerülni). A menü általában rizs, kuszkusz, yam, cocoyam, édesburgonya vagy tészta sok hagymával, fokhagymával, répával, vagy egyéb zöldségekkel, megfűszerezve pálmaolajjal, ultraerős paprikával es curryvel.

img_8618.JPG

Egy hét általában úgy néz ki, hogy hétfőn-kedden-szerdán, ha kedvünk tartja bemegyünk az irodába, vagy itthon maradunk, és innen dolgozunk – tervezzük a programokat a gyerekekkel, projekteket készítünk, blogot írunk vagy csak Heroes 3-at játszom. Csütörtökön és pénteken megyünk a két árvaházba délután, amihez reggel állítjuk össze a végleges kellékeket. Szombaton, ha sikerül valamit terveznünk, akkor általában programozunk valamit, ha nem akkor pedig mosásnap.

wp_20150913_14_49_52_pro.jpg

Vasárnap pedig természetesen templom. A héten egy új helyen voltunk, de sajnos csalódás volt. Csupán három óra volt, ének nem volt szép és majdnem egy óra azzal telt, hogy pénzt kértek a jelenlévőktől. Visszataszító. A rossz az egészben, hogy a szegény emberek a helyi viszonylatokhoz képest rengeteg pénzt befizetnek minden héten. Sajnos a legtöbb templom itt erről szól.

Gyerekek – programok

Ahogy feljebb is írtam, a hét első felében tervezzük meg, és csütörtök-péntek délután megyünk az árvaházakba. Négy elem köré építettük fel a programunk, és mindegyikkel két alkalommal foglalkozunk, ezen kívül egy bemutatkozó és egy búcsú órát is tartunk. Így egy tíz hetes program fog a végére kikerekedni.  Az összes játékot egy könyvbe foglaljuk. Egy részlet belőle: (átnézve még nem volt)

Game – Air pollution

Needed: bubble makers, source of music

Time: 10 minutes

Try to play this game in a good weather, so you can go outside.

Tell them, this time they will be the soldiers of the air, and the task for them is to catch the polluting parts of the air, the bubbles. Pick three or four of them, (or you can do it by yourself) and ask them to make bubbles. The others - if the music is on - have to catch the bubbles, if it stops, they can only watch them flowing in the air. After a short time let the others try the bubble makers to.

After the game, you can sit down with the children and ask them what they can do on their personal level against air pollution.

Harmadik alkalommal a levegővel foglalkoztunk. Nagy részét a zene köré építettük fel, és a végén volt szó egy rövid játékon keresztül a légszennyezésről. (Feljebb a leírása)

A következő héten a buborékos játék sikerén felbuzdulva készítettünk a gyerekekkel óriás-buborékfújókat, ami szerencsére mindenkit lenyűgözött. Persze mindig van egy struktúrája az óráknak, és próbálunk valahogy belecsempészni egy kis tanítást a környezettudatosságról.

Előző héten is a víz volt még a téma. Az elején egy borítékos játékkal kezdtünk, amin keresztül megtudhattak néhány érdekes információt a vízről, majd egy sorversennyel folytattuk, ahol két csapatban kellett vizet gyűjteni a kezükkel egy kicsi vödörbe. A végén pedig megint óriás buborékokkal ütöttük el az időt.

Game – Envelopes  

Things needed: A4 papers, pens, source of music

Time: 20 minutes

You have to prepare some envelops at home. First you make a big envelope, then a smaller one which fits in the first one. Continue until you can’t fit more envelope in the last one. Write a question on every envelope except the first and the last. Put a heart in the smalest one – it will worth 1 point.

Questions can be:

  • How long can you live without water?
  • What is the percentage of water of the human body/surface of Earth?
  • What is the percentage of the drinkable water on Earth?
  • How can the water-pollution effect the human body and the nature?
  • Explain the water-cycle!

Stand in a circle with the kids, start to play the music and the envelope has to go hand by hand. When the music stops the one with the envelope can open it and take out the next one with the question. It’s his/her turn to answer it. If it’s too hard for him/her somebody other can do it. One good answer is 1 point. Play it until somebody gets the heart at the end.

Szerencsére azt érezni a gyerekeken, hogy nyitottak a témákra, és általában érdekli őket, amit szeretnénk átadni. Természetesen vannak, akik fogékonyabbak és vannak, akik annyira nem, de nekik remélhetőleg eleget nyújt az a két óra játék.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://onkenteskentkamerunban.blog.hu/api/trackback/id/tr987791088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása